Puddelen – mye mer enn en «Utstillingsdott»

Med dusk på halen,`80-talls leggvarmere og oppsatt hår, blir ofte puddelen sett på som en «utstillingsdott» både i og utenfor hundemiljøet.

Foto: Mette Dahl.

Og slik er det kanskje. En hund som har frisyrer de andre rasene bare kan drømme om å få til. Men er bare puddelen en utstillingsdott som pyntes i timesvis før den går i ringen. Svaret er både ja og nei, men aller mest nei. Rasen har dessverre fått et feil omdøme som «puddelfolket» nå ønsker å få en ende på. De bruker puddelen slik den ment å brukes.

Bruks er nemlig stikkordet for denne rasen som finnes i både liten, middels og stor størrelse. Puddelen ble opprinnelig regnet som en apporterende fuglehund, og da først og fremst vannapporterende. Den er veldig godt egnet til spor og søk, og brukes i dag ofte til bruks- og andre hundesporter. I tillegg blir flere brukt som blindehund, narkotikahund, terapihund og til redning, bare for å nevne noe. Den har sterke jaktinstinker, og er for mange en svært godt jaktkamerat på både storfugl- ande- og rypejakt.

I USA konkurrerer puddelen side om side med retrieverrasene på jaktprøver, og få raser nøler mindre med å kaste seg ut i gjørmevann for å hente skutt fugl enn nettopp puddelen. Den lettlærte hunden lærer ekstremt raskt og det kreves ofte mer enn en smule kreativitet av eieren for å skape nye utfordringer for sin hund. Det å la puddelen få utfolde seg i det som ligger i dens instinkter nærmest, er det stadig flere eiere i Norge som har åpnet øyene for. Vi har kommet i kontakt med en miljø som nettopp gjør dette, og en lang og fyldig artikkel om dette blir å lese i første utgave av Magasinet Bruks- og sportshund som kommer ut i oktober.

Foto: Mette Dahl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *